Ooracupunctuur (Auriculo-therapie)

Ooracupunctuur ofwel Auriculo-therapie is een moderne westerse manier van acupunctuur en bestaat uit het aanbieden van prikkels aan het oor om het zelfregulerende of zelfgenezend vermogen van het lichaam te bevorderen. De oorschelp van een mens is een reflexgebied van het centrale zenuwstelsel waarop lichamelijke en psychische klachten zich afspiegelen. Heb je bijvoorbeeld schouderklachten aan je rechterschouder dan zal het schouderpunt in het rechteroor gevoelig zijn als je erin knijpt. 

 

Het schouderpunt in je oor veranderd zodanig dat het zelfs met behulp van apparatuur meetbare veranderingen weergeeft. Door nu een naald, of verblijfsnaald, of balletje op het schouderpunt van je oor te zetten beïnvloed je direct het pijnniveau in de schouder en beïnvloed je het gehele genezingsproces op een positieve manier. Ook op emotioneel vlak is ooracupunctuur goed inzetbaar.

Zo behandel ik regelmatig kinderen en volwassenen die last hebben van innerlijke onrust, nachtmerries, paniekaanvallen of  slaapproblemen.

“In het oor projecteert de hele mens”

Paul Nogier

Indicatie:

Ooracupunctuur kan daarom worden ingezet voor een breed scala aan klachten en is bijzonder effectief gebleken bij het reduceren van pijnklachten of het verminderen van klachten.  

Een kleine greep uit behandelbare klachten:

-         hoofdpijn, migraine

-         burn-out en stress gerelateerde klachten

-         overgangsklachten

-         vermoeidheidsklachten

-         schouderklachten

-         golf en/of tennis elleboog

-         rugklachten

-         heupklachten

-         knieklachten          

-         sportblessures

-         eczeem (ook bij baby,s en kinderen)

-         allergie, hooikoorts

-         maag en darmklachten, spastische darm

-         ondersteuning bij afvallen

-         ondersteuning bij stoppen met roken

-         ondersteuning bloedsuikerspiegel en Diabetes

-         verlichting bij ernstige pijnen zoals dystrofie

-         emotionele klachten waaronder nachtmerries bij kinderen

Zenuwstelsel

Wat kan acupunctuur doen? Acupunctuurpunten komen overeen met de 'trigger'-punten van het zenuwstelsel waar veel en fijne zenuwen bij elkaar komen. Het insteken van een acupunctuurnaald veroorzaakt via prikkeling van het autonome zenuwstelsel o.a. een release van endorfines die zorgen voor een pijnstillend effect in het lichaam. Het pijnstillend effect van acupunctuur vindt plaats zowel lokaal (locus-dolendi-prik) als globaal (door beïnvloeding van het hypothalamo-hypofysair-adrenocorticaal systeem). Pijn is één van de  voornaamste signalen van functionele storing van het centraal zenuwstelsel. De acupunctuurprik normaliseert deze functie, en heeft bovendien een homeostatisch effect wat neer komt op het stimuleren van het zelfgenezend vermogen van het lichaam. 

Aanvullend

Is acupunctuur een alternatief voor reguliere pijnbestrijding? Zover zouden we niet willen gaan. Wél is acupunctuur een doeltreffende aanvulling op de bekende manieren van pijnbestrijding. Het kan de kwaliteit van leven bij chronische pijn in elk geval helpen verbeteren. 

Hoe werkt (oor)acupunctuur?

Als er iets in het lichaam is verstoord veranderen er in het oor één of meerdere punten. Met een speciaal apparaat worden de verstoorde punten in kaart gebracht. Via deze verstoorde punten wordt de behandeling gestart. Het prikken van acupunctuurpunten werkt op moleculair niveau. Het zorgt ervoor dat stoffen zoals neurotransmitters in het zenuwstelsel vrijkomen. In de hersenen en het ruggenmerg komen endorfines, serotine en noradrenaline vrij met onder andere als resultaat een verminderde pijngewaarwording. Maar er treden ook belangrijke biologische effecten op: je voelt je fitter, rustiger en  spierspanning vermindert. Het inzetten van naalden hoeft niet pijnlijk te zijn. Alleen wanneer een klacht heel acuut is of bij sterk verstoorde organen of functies kan een naald inzetten gevoelig zijn. Zodra de klachten minder worden zal ook de gevoeligheid van het oor afnemen.

Materialen:

Er kan op 2 manieren worden geprikt: met steriele wegwerpnaalden welke na ongeveer 20 minuten worden verwijderd of er wordt gebruik gemaakt van een verblijfsnaald.

Een verblijfsnaald is een hele kleine naald die oppervlakkig in de huid worden gezet en gedurende enkele dagen tot weken blijven zitten. Als mensen bang zijn om geprikt te worden kan er ook gebruik worden gemaakt van kleine metalen balletjes of samengeperst zaad welke met een pleister worden vastgezet in of op de oorschelp of er wordt gebruik gemaakt van de laser.

 

Kinderen worden in principe alleen behandeld met behulp van metalen balletjes of samengeperst zaad.

“In het oor projecteert de hele mens”

Paul Nogier

Ooracupunctuur kan worden ingezet voor een breed scala aan klachten en is bijzonder effectief gebleken bij het reduceren van pijnklachten of het verminderen van klachten.
OOR ACUPUNCTUUR
20 min
€25
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon