acupunctuur Session

reduceren van pijnklachten of het verminderen van klachten

ACUPUNCTUUR EN KLACHTEN

Hoe kunnen naaldjes pijn verminderen en klachten en ziektes verhelpen? De wetenschappers zijn er nog niet over uit. Vast staat wel dat acupunctuur een positief effect heeft op het lichaam. Dat heeft alles te maken met herstel van je energiebalans. Het evenwicht tussen de Yin en Yang. Volgens de Chinese geneeskunde zijn lichaam en geest één. Een lichamelijke klacht staat dus niet op zichzelf. Het is een uiting van een verstoring in onze energiebalans. Acupunctuur herstelt de balans en zorgt ervoor dat je weer goed in je vel komt te zitten. Mensen staan vaak versteld van wat acupunctuur kan doen. Het is de moeite waard om een afspraak te maken.

 

 

MINDER STRESS​

Stress is stagnatie van energie wat wij de Qi noemen. Een beetje spanning is gezond en zet je op scherp. Te veel spanning kan leiden tot overspanning met allerlei klachten tot gevolg. Vaak merk je pas hoe gestresst je was, als de spanning is afgenomen. Dat komt omdat de spanning in je spieren bij stress toeneemt. Acupunctuur herstelt de stagnatie van energie in je lichaam.

 

MEER ENERGIE​

Soms lijkt het alsof de energie langzaam uit je lichaam sijpelt. Je voelt je futloos, moe en leeg en hebt letterlijk je energie opgebrand. Je batterij is leeg. Vaak is er geen duidelijke lichamelijke oorzaak te vinden en gaat het om vastzittende emoties. Een behandeling met acupunctuur kan dan een grote hulp zijn om je energieniveau weer op peil te krijgen. Ook gaat het hier weer om het herstel van de balans.

MEER BEWEGINGSVRIJHEID​

Heb je regelmatig pijn bij het bewegen en een stijf of stram gevoel? Dan kan acupunctuur uitkomst bieden. De behandelingen zijn erop gericht om de stagnatie op te heffen en daarmee de bloedcirculatie te bevorderen. Dit gebeurt vaak in combinatie met dry needling, om het effect van ontspanning en pijnvermindering te bevorderen. Het gevolg: meer bewegingsvrijheid. Ik kan ook via elektrostimulatie het herstel proces bevorderen, vergelijkbaar met TENS therapie.

 

PIJN VERMINDEREN​

Pijn is de meest bekende indicatie voor de acupunctuur. Acute en chronische pijnklachten zijn veel geziene klachten in mijn praktijk. In de praktijk heerst een prettige sfeer. Bij de behandeling maak ik gebruik van de klassieke acupunctuur. Ook Dry Needling wordt toegepast. Hierbij worden acupunctuurnaalden in myofasciale triggerpoints geplaatst. Dry Needling is een techniek die van oudsher tot het domein van de acupunctuur behoort. Mijn vaardigheden als massagetherapeut kunnen ook worden ingezet. Indien nodig werk ik ook samen met de fysiotherapie.

PERSOONLIJK BEHANDELPLAN

Ik besteedt als acupuncturist veel tijd en aandacht aan het stellen van een goede TCM diagnose*. De meeste mensen kunnen duidelijk hun klacht benoemen. Dat is belangrijke informatie maar voor de acupuncturist is het niet genoeg. Omdat een acupuncturist het lichaam en geest als één geheel ziet, ga ik op zoek naar aanvullende informatie. 

 

Het stellen van de juiste TCM diagnose* bestaat uit drie belangrijke pijlers die hieronder nader uitgelegd worden; het gesprek, de tong bekijken en de pols voelen.

 

Het gesprek:
Als u voor de eerste keer bij mij komt, praat ik uitgebreid met u over uw klacht. Maar er komen ook andere dingen aan bod, zoals uw eetlust, stoelgang en slaappatroon. Als u een vrouw bent, vraag ik naar het verloop van uw menstruatie-cyclus. Uit al mijn vragen kan ik een juiste TCM diagnose* stellen en kan ik afleiden hoe het is gesteld met uw energiebalans.

De tong bekijken:
Uw tong geeft voor mij als acupuncturist veel informatie over uw gezondheid. Ik kijk of er veel of weinig aanslag op zit. Wat is de kleur van uw tong en de aanslag? Zitten er kloofjes of pukkeltjes op uw tong? Wat is de vorm van uw tong en hoe is de vochtigheid?

 

De pols voelen:
Het voelen van de pols is ook een heel belangrijke manier om tot een verdere TCM diagnose* te komen. Dit gaat wat verder dan ‘even de pols voelen’. Bij elk polsgewricht voel ik op drie plaatsen en op drie verschillende diepten. Door op elke plek nauwkeurig de spanning, de breedte, de diepte en de snelheid te meten, komt ik veel te weten over de hoeveelheid en de kwaliteit van de energie in de verschillende organen.

*Acupunctuur kan zowel preventief als aanvullend op de reguliere geneeskunde worden ingezet.

TCM Diagnose is GÉÉN diagnose voor de westerse geneeskunde. Bij twijfel over uw gezondheid zal ik u altijd doorverwijzen naar uw huisarts.

 

VROUWLIJK EVENWICHT​

Tijdens de menstruatie, de zwangerschap of de overgang is er sprake van hormoonwisselingen. Om het proces soepeler te laten verlopen, is acupunctuur een aanrader. Vaak gaat het om een combinatie van lichamelijke en emotionele klachten die met behandelingen verminderen. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld een postnatale depressie; ook dan is de hormoonhuishouding uit balans. Ik heb mijn scriptie geschreven over de menopauze. Minder nachtzweten en warmte aanvallen. Ik kan je helpen beter door de overgang te komen. Pijn tijdens je menstruatie kan ik ook behandelen. Tijdens de zwangerschap kunnen allerlei ongemakken ontstaan zoals zwangerschapsmisselijkheid, lage rugklachten of dat het kindje in stuitligging ligt. Informeer naar de mogelijkheden die ik je kan bieden.

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon